Ce sunt Bolile Hematologice – bolile de sange?

Ce sunt Bolile Hematologice – bolile de sange?

Ce sunt Bolile Hematologice – bolile de sange?

Bolile hematologice sunt boli care afectează elementele din care este facut sângele: eritrocitele, trombocitele, leucocitele, determinând simptome specifice unui nivel prea scăzut sau prea crescut a unei anumite linii celulare.

Bolile hematologice sunt cunoscute ca Boli de sânge si sunt diferite de bolile care se transmit prin intermediul sângelui – principala diferență dintre cele două categorii de afecțiuni este că bolile de sânge nu sunt contagioase. Dar sunt periculoase si e important sa aflii daca le ai si sa le tratezi rapid, corect si din timp.

Clasificare

Există mai multe tipuri de boli de sânge:

Coagulopatiile – sunt tulburări ale factorilor de coagulare. Hemofilie, Trombofilie, deficite izolate ale diverșilor factori de coagulare, Disfibrinogenemie etc.

Anemiile – sunt caracterizate prin scăderea hemoglobinei din sânge. Ex: Anemie feriprivă, Anemie megaloblastică, Anemie hemolitică etc.

Poliglobuliile – sunt caracterizate printr-o valoare crescută a hemoglobinei; ele pot apărea ca o reacție a organismului la diverși stimuli din mediu (ex: fumatul, altitudinea crescută etc.), pot fi constituționale (afecțiuni cardiace, care se însoțesc de hipozie cronica), sau pot apărea în contextul afecțiunii hematologice neoplazice – policitemia vera.

Trombocitopeniile – caracterizate prin scăderea numărului de trombocite, care poate fi atât prin mecanism imunologic (formare de anticorpi antitrombocitari – PTI), destrucție crescută (hipersplenismul din cirozele hepatice) etc.

Trombocitozele – sunt caracterizate printr-o valoare crescută a trombocitelor; ele pot fi reactive în contextul afecțiunilor inflamatorii, infecțioase, în contextul sângerărilor, a feripriviilor, a neoplaziilor oncologice sau pot apărea în contextul afecțiunii hematologice neoplazice – trombocitemia esențială.

Hemoglobinopatiile – sunt afecțiuni ale sângelui care implică un prejudiciu structural al eritrocitelor. Ex: Siclemie, Talasemie etc.

Bolile hematologice maligne – sunt practic forme de cancer care afectează sângele și măduva osoasă, caracterizate printr-o proliferare celulară clonală (clona malignă). Ex: leucemii, limfoame, mieloame, mieloproliferări cronice etc.

Defect de diferențiere și/sau maturare la nivel medular – Sindroamele mielodisplazice.

Altele – ex: Hemocromatoza, Amiloidoza, Boala Gaucher, etc.

Cauze ale bolilor hematologice

Cauze genetice – mutații care apar la nivelul materialului genetic, translocații cromozomiale, deleții, adiții de material genetic etc, cele mai multe dobândite pe parcursul vieții și care nu se transmit ereditar. Mai rar, unele dintre afecțiunile hematologice sunt cu transmitere ereditară, acestea putând fi diagnosticate încă din perioada prenatală, prin efectuarea unor investigaţii specifice. (ex.: hemofilia, talasemia, etc.);

Anumite virusuri sunt incriminate în patogenia afecțiunilor hematologice (virusurile hepatitice, HIV 1,2, HTLV, EBV, etc.)

Expunerea la substanțe chimice – contactul cu anumite substanțe (benzen, toluen, insecticide, pesticide, coloranți de păr, etc) este asociată cu un risc ridicat atunci când expunerea are o durată semnificativă sau când gradul de expunere este ridicat;

Expunerea la chimioterapice pentru alte afecțiuni oncologice poate duce la apariția unor boli hematologice;

Boli cronice care se asociază cu imunosupresie – colagenozele (lupusul, poliartrita reumatoida), boli renale etc.

Expunere la doze mari de radiații (de ex. accidentele nucleare) sau la radiații ionizante, care afectează direct ADN-ul celulelor, ducând la apariția de mutații care împiedică celulele precursoare să se maturizeze, ceea ce va duce la proliferarea necontrolată a acestora.

 

Simptomele bolilor de sânge

Unele afecțiuni hematologice sunt asimptomatice la debut (mieloamele în stadiile incipiente, leucemia limfatică cronică stadiu 0-1 RAI etc), de unde reiese necesitatea efectuării analizelor uzuale gratuite – Hemoleucograma ca metodă de screening.

Simptomele, atunci când apar, sunt oarecum specifice în funcție de linia celulară afectată:

Oboseală, astenie fizică marcată, paloare, cefalee (durere a capului) – atunci când hemoglobina este scăzută;

Fața roșie intens spre violaceu cu sclere injectate – atunci când hemoglobina crește;

Hemoragii cu diverse sedii – sângerări din nas, din gingii, vânătăi la traumatisme minore, purpură – când există trombocitopenie sau probleme de coagulare;

Tromboze cu diverse sedii (tumefacție, roșeață, edem important, durere intensă când tromboza afectează extremitățile sau simptomatologie specifică de organ, atunci când afectează organele interne) – în trombofilii;

Scădere ponderală importantă;

Subfebrilitate (37-38°C), mergând până la febră (peste 38°C);

Transpiraţii nocturne abundente, în special în regiunea superioară a corpului;

Infecţii frecvente şi neobişnuite;

Mărirea ganglionilor cu diverse localizări etc.


Diagnosticul în leucemiile acute se face prin examinarea sângelui periferic și a măduvei, ceea ce presupune efectuarea unei puncții medulare.
Aceasta se realizează cu ajutorul unui ac de puncție din stern sau din creasta iliacă cu obținerea aspiratului medular.



În majoritatea cazurilor, cel mai frecvent motiv pentru care rezultatele HEMOHGRAMEI sunt necorespunzătoare poate fi o anemie ușoară, dar și dacă aveți predispoziție sau un început de afecțiune mai gravă, este bine și poate fi chiar esențial să descoperiți din timp și să tratați rapid și în felul cel mai potrivit afecțiunea descoperită. 

De aceea este esential sa faceti ANALIZE DE SANGE si sa va verificati HEMOLEUCOGRAMA in mod constant. 

Pentru a va programa o HEMOLEUCOGRAMA, clck aici:



Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate, mulțumim!