Hemoleucograma (hemograma) – analiza esentială în diagnosticul bolilor hematologice

Hemoleucograma (hemograma) – analiza esentială în diagnosticul bolilor hematologice

Ce este?
Hemoleucograma
(denumită și hemograma) este o analiză de sânge extrem de importantă, un test de tip screening esențial, care oferă informații (ție și medicilor) despre numărul și calitatea celulelor roșii (eritrocite), celulelor albe (leucocite) și trombocitelor din sângele testat.


Când, Cui și De ce se recomandă?
Hemoleucograma este in primul rand un test din seria de analize de rutină, ce trebie facute măcar o dată pe an! Pentru prevenție si verificarea stării de sănătatate.

Hemograma este însa și una din analizele de baza în cazul afecțiunilor specifice, fiind de baza în stabilirea statusului hematologic și, implicit, a unui diagnostic corect. Iar apoi a unui tratament corect, potrivit și eficace.

Se recomandă
atât în cadrul controalelor de rutinăcât și pentru depistarea afecțiunilor ce includ următoarele simptome:
- anemie;
- slăbiciune;
- febră;
- vânătăi;
- senzație de oboseală.
De asemenea, hemogramă oferă un status celor care prezintă deja afecțiuni de sânge sau care urmează tratamente precum chimioterapia.

Ce trebuie să faci sau să nu faci înainte de testare?


Hemoleucograma completă este un test de sânge.
Recoltarea de sânge se poate face dimineață, pe nemancate sau după prânz. Așadar, NU ai restricții imperative!
Adică poți mânca înainte, la fel cum ai proceda în mod normal. 
Hemoleucogramă poate fi recoltată a jeun (pe nemancate) dar și postprandial.

Recomandăm însă să evitați mesele bogate în grăsimi (lipide), care pot influența rezultatele hemoleucogramei.


Ce inseamnă si ce masoară HEMOGRAMA?

Testul furnizeaza informatii valoroase despre sange si tesuturile hematopoietice, precum cele din maduva osoasa a pacientului, dar si din alte sisteme ale corpului.

Prin urmare, testul poate include urmatoarele analize:

Hematocrit (Hct) - reprezinta un procent din partea totala de sange corpusculara, constand in principal in eritrocitele (globulele rosii) din sange.

Hemoglobina (Hb sau Hgb) - este o proteina care poate fi intalnita in eritrocite, responsabila cu transportul oxigenului si al dioxidului de carbon in organism.

Numarul de eritrocite prezente intr-un anumit volum - intervalul normal pentru barbati este de 4.5 milioane pana la 5.9 milioane de celule / mcL, iar pentru femei este de 4.1 milioane pana la 5.1 milioane de celule / mcL.

Numarul de leucocite - intervalul normal este cuprins intre 4.500 şi 10.000 de celule pe microlitru (celule / mcL).

Continutul mediu de hemoglobina din eritrocite (MCH).

Concentratia medie a hemoglobinei din globulele rosii (CHEM).

Distributia volumului de globule rosii (RDW).

Procentajul diferential pentru celulele albe din sange (neutrofile, limfocite, eozinofile si bazofile).

Numarul de trombocite - intervalul normal este de 150.000 pana la 450.000 trombocite / mcL.

Ce e util  înțelegi? Ce înseamnă
Hematocrit
Acesta este o exprimarea procentuală a volumului reprezentat de eritrocite din volumul total sanguin.
Eritrocitele (celulele roşii)
Acestea sunt celule produse la nivelul măduvei osoase în cadrul procesului de eritropoieză; au în sângele periferic o durată de viaţa de 120 de zile
Sunt acele celule anucleate care conţin hemoglobină, si au un rol essential  de transport al oxigenului de la plămâni la ţesuturi, respectiv a dioxidului de carbon de la ţesuturi la plămâni.
Hemoglobina
Concentraţia hemoglobinei evaluează cantitatea totală de hemoglobină din sângele periferic
Hemoglobina intră în constituţia eritrocitelor, cu rol în transportul oxigenului şi a dioxidului de carbon: este constituită din hem (fier cuplat cu protoporfirină) şi globină (constituită din lanţuri polipeptidice).
O serie de afecţiuni sunt determinate de anomalii în structura globinei (hemoglobinopatii) sau de anomalii în sinteza lanţurilor de globină (de exemplu, talasemia).
Trombocite
Acestea se formează în măduva osoasă din megacariocite si sunt acele celule mici, rotunde, anucleate, cu rol principal în menţinerea integrităţii vasculare
Se găsesc în sângele periferic, un procent mic fiind localizat la nivelul splinei şi ficatului
Trombocitele au un rol important în coagularea sîngelui. În condiţiile unei leziuni vasculare are loc formarea unui cheag care va „acoperi” leziunea până la vindecarea acesteia. Prima etapă a hemostazei constă în agregarea trombocitară. Ulterior trombocitele ajută la iniţierea cascadei coagulării
Leucocitele şi formula leucocitară
Sunt celule produse la nivelul măduvei osoase - împărţite în granulocite (neutrofile, bazofile, eozinofile) şi non-granulocite (limfocite-B şi T, monocite). Spre deosebire de limfocite şi monocite, granulocitele au nuclei multilobaţi şi granulaţii citoplasmatice distincte

Leucocitele acţionează împotriva infecţiilor prin fagocitoză, cu protejarea organismului de invazia microorganismelor patogene, producerea, transportul şi distribuirea anticorpilor în cursul răspunsului imun.


CUM SE INTREPRETEAZA REZULTATELE HEMOGRAMEI?
În urma analizelor, se va genera un raport care este împărțit în două coloane. Una din ele exprimă intervalul de referință, adică valorile normale, iar cealaltă reprezintă rezultatele efectiveale testului.

Dacă rezultatele sunt mai mici sau mai mari decât intervalul de referință, sunt considerate anormale. Și trebuie interpretate de un medic specialist.

 Atenție:
Intervalul de referință nu este unul standard, fiecare laborator și centru de analize având propriile aparate și echipamente care definesc acest interval.

În majoritatea cazurilor, cel mai frecvent motiv pentru care rezultatele sunt necorespunzătoare poate fi o anemie ușoară

VALORI ERITROCITE
Valori scăzute ale eritrocitelor, hemoglobinei şi hematocritului apar în: hemoragie, hemoliză, dietă deficitară (de exemplu: fier, vitamina B12, folaţi), afecţiuni genetice, administrarea unor medicamente (cloramfenicol, chinidină, hidantoina etc),insuficiență medulară (fibroză, leucemie, post chimioterapie etc), afecţiuni cronice, insuficienţe ale diferitelor organe (boli renale etc).

Valori crescute ale eritrocitelor, hemoglobinei şi hematocritului pot fi induse fiziologic ca urmare a nevoii organismului de a-şi creşte capacitatea de transport a oxigenului (de exemplu, la altitudini înalte sau în bolile care produc hipoxiecronică). Un număr crescut de eritrocite apar în anumite afecţiuni, cum ar fi policitemia vera, talasemia.

La fumători concentraţia de hemoglobină şi hematocritul sunt mai ridicate pentru a compensa scăderea capacităţii de transport a oxigenului. Există variaţii diurne ale hemoglobinei şi hematocritului, valorile maxime înregistrandu-se dimineaţa, iar cele minime seara.


VALORI TROMBOCITE
Număr scăzut de trombocite pot aparea în diverse cazuri:
- producţie scăzută de trombocite (secundar insuficienţei medulare sau infiltrării-fibroză, tumoră etc)
- sechestrarea trombocitelor (secundar hipersplenismului)
- distrugere accelerată a trombocitelor (anticorpi, infecţii, medicamente, valve cardiace
- consum crescut (secundar coagulării intravasculare diseminate)
- pierdere de trombocite secundar hemoragiei
- diluţia cu volume mari de transfuzii sanguine, cu conţinut foarte scăzut/absent de trombocite

Numar de trombocite < 20000/mm³ pot apărea în urmatoarele situații: hemoragii spontane, pete şi echimoze. Un numar de trombocite < 40000/mm³ în cazul sângerărilor spontane sunt rare, dar există posibilitatea apariţiei sângerărilor prelungite (în urma unor traumatisme sau intervenţii chirurgicale). Număr crescut de trombocite apare în tromboza vasculară. Principalele afecţiuni asociate cu un număr crescut de trombocite sunt: anemia feripriva, leucemii, limfoame, diverse tumori, mieloproliferări, postsplenectomie. Numărul de trombocite poate să crească la altitudini mari.


VALORI LEUCOCITE 
Numărul total crescut de LEUCOCITE denotă prezenţa unor infecţii bacteriene, inflamaţii, intoxicaţii metabolice, hemoliză, hemoragii, necroză tisulară, leucemii acute, boli mieloproliferative, traumatisme, stres fizic sau emoţional

Număr scăzut de LEUCOCITE indică infecţii virale, anemie aplastică, anemie megaloblastică, leucopenie indusă medicamentos, boli infiltrative medulare. Formula leucocitară are semnificaţie clinică numai interpretată în corelaţie cu numărul total de leucocite.
--

Dacă hemoleucograma completă este efectuată pentru a monitoriza evoluția unei boli și este realizată zilnic sau la două sau trei zile, atunci este recomandat că proba de sânge să fie luată în același moment al zilei, din cauza fluctuațiilor circadiene ale anumitor parametri


Pentru a afla care sunt BOLILE DE SANGE – BOLI HEMATOLOGICE si
care sunt Simptomele lor… click aici


Pentru a va programa o HEMOLEUCOGRAMA, clck aici:




Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate, mulțumim!